top of page

Asya Fili Doğurdu

“Sanatın evrensel dili” ifadesini defalarca kullandık. Söyledik, yazdık. Ya herkes sanatın evrensel dili ne demek çok iyi biliyor, ya da bir düşünce tembelliği mi var dedik geçenlerde... Acaba bu evrensel dil her yerde konuşulan ingilizce gibi birşey mi? Olabilir... Ya da çarpıcı bir slogan arandığında ortaya çıkmış kelime dizisi de denebilir mi? Sanatın esaslı yeri”, “Sanatın tam Merkezi” veya “Sanatın ön kapısı” vs vs... En nihayetinde bu bir reklam sloganı değil mi evet reklam sloganı ama salt söylenmiş olsun amacıyla değil, sanatın gerçekten evrensel bir dili olduğunu belleklere yerleştirmek amaçlı bir slogan.

Akademi Maestro çatısı altında sadece bir Asya Fili’nin hamilelik sürecini yeni dolduruyoruz. Hedeflerimizi, yeni tabirle misyonumuzu düşününce evet biz henüz anne karnından çıkmış bir yavruyuz. Ama ne yavru, Asya filinin yavrusu J Simgemiz, Orkestra Şefi bir Penguen. O da kişisel egolarından arınmış ve öğrencileri arasındaki nüktedan yaklaşımları çok iyi bilinen sanat yönetmenimiz, Orkestra Şefi Hakan Kalkan. Niye ki? Herkes Şef olamaz mı? Aslında olur da olamaz da... İyi bir Şef olmak için tecrübe ve çok çok çalışmak gerekir. Öğrendiklerini üstüste koyabilmek gerekir. Bir de galiba biraz şef doğuluyor. Çünkü Sanat Yönetmeni ama evin ve hatta mutfağın da Şefidir aynı zamanda Hakan Bey. Bu da benim tecrübelerimle sabit...

Neyse konumuzu dağıtmayalım. Nerde kalmıştık ? Asya Fili... 1 yıl 9 ay olmuş Akademi Maestro faaliyete başlayalı. Peki bu dönemde neler yaptık? Öğrencilerimize şarkı çalmayı değil, sanatın her dalını içlerinde hissetmelerini ve sanat yapmayı öğretmek için canla başla çalıştık. İşte sanatın evrensel dili burada ortaya çıkıyor. Çünkü, müzik ve diğer sanat dallarında Avrupa kökenli kaynaklar kullanıyor ve yüzyıllardır uygulanan yöntemler üzerinden ilerliyoruz. Meyveleri de çok verimli oluyor. Bu dönem, aylık olarak planlanan sene içi resitallerimizde sizlerle paylaşacağız.

Bu arada tabii yönetim idealist ve sanatçı zihniyetinde olursa ticari kaygılar yok olur. Öğrencilerimize, özellikle de uluslararası sertifika sınavlarımıza ( Vaganova Bale, London College of Music, Royal Akademi ) katılacak başarıda ama maddi durumu çok uygun olmayan tüm öğrencilere her yol denenir ve burs sağlanır. Burslar öyle uluorta ilan edilmez, prim kazanalım diye reklamı yapılmaz. Herşey kendi etiği içinde yürür. Yürür mü? Kendi etiği içinde yürümediği zamanlar da olur. Çabalarımız, bakmakla görmek arasındaki ince çizgide sıkışıp kalabilir bazen. Ve biz de onları yeni pencerelere açılan imkanlar ve deneyimler olarak nitelendiririz. İdealist insanlar her zaman duvara çarpabilirler. Marifet, bu darbeyi en az zararla atlatıp, yeni pencereyi parlak ışıklara doğru açabilmektedir. Attığımız her adımımızda zeminin daha sağlam ve daha sanat dolu olduğunu görmek bizi ziyadesiyle mutlu ediyor. Bu mutluluk ta hayatımızdaki her tür ticari kazançtan daha büyük yer tutuyor.

Eveeet gelelim 2014 – 2015 eğitim öğretim döneminin sürprizlerine... Yeni dönemde Maestro Ailesine katılan sanatçı dostlarımız var. Herbiri birbirinden değerli ve espritüel yaklaşımı ile kısa sürede ailemizin birer parçası olan öğretmenlerimize aramıza hoşgeldiniz demek isteriz.

Size burada sadece birkaç konuyu vurgulamak istiyorum. Zira bu konular çocuklarımızın sanat pencerelerini açmak kadar sağlıkları için de çok önemli yeri olan konular. Kulağınıza küpe olsun J

Duruş Bozukluğu, Dudak Tembelliği ...

Şimdiki çocuklar harika ama işleri de bir o kadar zor. Ağır çantalar, bilgisayar, televizyon karşısında uzun saatler... Hareket ve konuşma neredeyse yok... Bütün bunlar da ne yazık ki duruş ve konuşma bozukluklarına davetiye çıkartıyor. Uzmanlar, ailelere çare olarak egzersizi öneriyor. İyi bir duruş eğitimi nasıl çocukluktan başlıyorsa ileri yaşlarda görülebilecek omurga ağrıları da yine bu yaşlarda edinilen yanlış oturma, hareketsizlik alışkanlıklarından kaynaklanıyor. Çocukların yapacağı bisiklet, yüzme ve yürüyüş egzersizlerine ilave olarak bale, dans ve jimnastik (yetişkinlerde özellikle yoga) ile duruş bozuklukları düzeltilirken bir yandan da ritim duygusu ve müzik kulağı da besleniyor. Vücut sağlığına olumlu etkileri ötesinde, egzersiz disiplini kazanmanın aktif ve sosyal yaşama hazırlanma, obezitenin önlenmesi, entelektüel gelişime katkıda bulunma, stresle baş edebilme ve konsantrasyon yeteneğini artırma gibi faydaları da var.

Konuşma bozuklukları da kendini genelde merhaba nasılsın sorusuna “iim”, “ii” gibi harflerden arındırılmış anne babaları delirten kısacık kelime benzeri sesler ve dudakları düzgün kullanmama şeklinde kendisini gösteriyor. Bu da diksiyon ve dudak tembelliği eğitimleri ile düzeltilebiliyor. Ağırlıklı olarak yetişkinlerde görülen ses kısıklığı ve nodül problemleri ise yine doğru şan eğitimi ile çözülebiliyor. Bu çok hassas bir konu. Çünkü bu durumdaki bir hastanın yanlış ellerde olması, kişiyi ömür boyu sürecek bir sonuca götürebilir.

Aynı şekilde ülkemizde pek örneği bulunmayan bir Kukla Atölyesi çalışması da sizin için hazırlanan sürprizlerimizden... İtalya’da da Kukla Atölyesi çalışmalarını pekiştirmiş Tiyatro-Drama öğretmenimiz sizin için keyifli saatler hazırlıyor.

Bu arada geçen yıl sizlerle paylaştığım çakıl taşımız halen okulumuzdaki ve kalbimizdeki yerini koruyor. Sevgi dolu yüreklerinizde, her zaman sanat için küçücük te olsa bir pencere olması dileklerimizle ...

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
RSS Feed
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page